انقلاب فرهنگی 4

اساسنامه فرهنگستان زبان و ادب فارسی در جلسه های شماره 208 و 209 که در تاریخ های 26/10/1368 و 24/11/1368 برگزار شد به تصویب می رسد . در اهداف شکل گیری این فرهنگستان آمده است ؛

با توجه به اینکه زبان فارسی ، زبان دو عالم اسلام و کلید بخش عظیمی از ذخایر ارزشمند علمی و ادبی تمدن اسلامی و خود از ارکان هویت فرهنگی ملت ایران است و عنایت به اینکه بنابر اصل پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، زبان فارسی ، زبان رسمی و مشترک ملت ایران است . به منظور حفظ سلامت و تقویت و گسترش این زبان و تجهیز آن برای برآوردن نیازهای روز افزون فرهنگی ، علمی ، فنی و رفع تشتت و ایجاد هماهنگی در فعالیت های مراکز فرهنگی و پژوهشی در حوزه زبان و ادب فارسی و سازمان دادن به تبادل گسترده و پربار تجربه در زمینه های تحقیقات و مطالعات در این حوزه و استفاده صحیح از کارشناسان و پژوهشگران و ایجاد مرجعی معتبر و برخوردار از وجهه و حیثت جهانی در ایران ، شورای عالی انقلاب فرهنگی رای به ایجاد این فرهنگستان داد .

برای آغاز فعالیت این نهاد فرهنگی ، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1369 در بدو امر هفده تن از صاحب نظران و محققان مطرح کشور را انتخاب و برای صدور حکم عضویت در فرهنگستان به رییس جمهوری پیشنهاد و معرفی می نماید و سرانجام ، نخستین جلسه فرهنگستان زبان و ادب فارسی به دعوت وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت ، در تاریخ 26/6/1369 در محل نهاد ریاست جمهوری تشکیل می شود .

اعضای منتخب و پیشنهادی اولیه برای شکل گیری فرهنگستان شامل این افراد بود . استاد احمد آرام / دکتر نصرالله پور جوادی / دکتر حسن حبیبی / دکتر غلامعلی حداد عادل / استاد بهاء الدین خرمشاهی / دکتر محمد خوانساری / دکتر محمدتقی دانش پژوه / دکتر علی رواقی / دکتر سید جعفر شهیدی / دکتر حمید فرزام / دکتر فتح الله مجتبایی / دکتر مهدی محقق / استاد سیدمحمد محیط طباطبایی / استاد ابوالحسن نجفی / دکتر غلامحسین یوسفی / دکتر سیمین دانشور / دکتر طاهره صفارزاده . سوابق حاکی از آن است که از این مجموعه افراد، دکتر سید جعفر شهیدی ، دکتر غلامحسین یوسفی ، دکتر سیمین دانشور از ابتدا به علت گرفتاری های شخصی از حضور در شورا و عضویت در فرهنگستان عذرخواهی کرده و استعفا می دهند . تدوین اساسنامه فرهنگستان در جلسات اولیه مورد بحث قرار گرفته و در نهایت مفاد آن آماده می گردد . در این اساسنامه و در بخش اهداف خود چنین دیدگاهی مطرح گردیده است : حفظ قوت و اصالت زبان فارسی ؛ به عنوان یکی از ارکان هویت ملی ایران و زبان دوم عالم اسلام و حامل معارف و فرهنگ اسلامی / پروردن زبان مهذب و رسا برای بیان اندیشه های علمی و ادبی و ایجاد انس با ماثر معارف تاریخی در نسل کنونی و نسل های آینده / رواج زبان و ادب فارسی و گسترش حوزه و قلمرو آن در داخل و خارج از کشور / ایجاد نشاط و بالندگی در زبان فارسی ، به تناسب مقتضیات زمان و زندگی و پیشرفت علوم و فنون بشری با حفظ اصالت آن.

جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر دارای چهار فرهنگستان است که تمامی آن ها از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی ، پیشنهاد و مصوب شده است و سپس مجلس شورای اسلامی فعالیت آن را تایید و تصویب نموده است . هر یک از فرهنگستان های چهارگانه توسط هیات امنای مستقل اداره می شوند و حوزه های مختلف علمی ، فرهنگی و هنری را پوشش می دهند . فرهنگستان علوم پزشکی مصوب سال 1366 ، فرهنگستان علوم مصوب سال 1366 ، فرهنگستان هنر مصوب سال 1377 به همراه فرهنگستان زبان و ادب فارسی ، چهار فرهنگستان جمهوری اسلامی ایران هستند . خوانندگان محترم مطلعند بر اساس اهداف تعریف شده برای هر سازمان یا نهاد ، وظایفی برای آن تعیین و راه رسیدن به آن را تدوین می کنند . برای فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در اساسنامه وظایفی به نگارش آمده است که بدان اشاره می شود : سازمان دادن و تمشیت فعالیت های ناظر به حفظ میراث زبانی و ادبی فارسی / تاسیس واحدهای واژه سازی و واژه گزینی و سازمان دادن واحدهای مشابه در مراکز دانشگاهی و دیگر سازمان های علمی و فرهنگی و هماهنگ ساختن فعالیت های آنان از راه تبادل تجارب / نظارت بر واژه سازی و معادل یابی در ترجمه از زبان های دیگر به زبان فارسی و تعیین معیارهای لازم برای حفظ و تقویت بنیه زبان فارسی در برخورد با مفاهیم و اصطلاحات جدید / کمک به معرفی و نشر میراث زبانی و ادبی فارسی به صورت اصلی و معتبر / اهتمام در حفظ فرهنگ های علمی و مردمی و جمع آوری و ضبط و نشر امثال و حکم و کلیه اعلام و اصطلاحات فارسی در همه زمینه ها و بهره برداری از آن ها برای پرورش و تقویت زبان و ادب فارسی / سازمان دادن تبادل تجربه ها و دستاوردهای مراکز پژوهشی در حوزه زبان و ادب فارسی و تامین موجبات بهره برداری صحیح از این تجربه ها / بهره برداری صحیح از زبان های محلی در داخل و خارج از ایران به منظور تقویت و تجهیز این زبان و غنی ساختن و گستردن دامنه های کارکرد آن / معرفی محققان و ادیبان و خدمتگزاران زبان و ادب فارسی و حمایت از نشر آثار ایشان و کمک به تامین وسایل فعالیت علمی و فرهنگی آنان و فراهم آوردن موجبات تقدیر از خدمات آن ها / بررسی و تصویب نتایج فعالیت های مراکز پژوهشی و فرهنگی که تهذیب و اصلاح یا توسعه و تقویت زبان فارسی مفید شمرده می شوند و ابلاغ و توصیه کاربردهای آن ها به موسسات علمی و فرهنگی و سازمان ها و نهادهای عمومی .

طبق اساسنامه ، فرهنگستان زبان و ادب فارسی دارای اعضای پیوسته ، وابسته و افتخاری است . تعداد اعضای پیوسته ایرانی حداقل پانزده و حداکثر بیست و پنج نفر است و تعداد اعضای پیوسته غیر ایرانی ده نفر می باشد . شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی با حضور حداقل دوسوم اعضاء پیوسته فرهنگستان رسمیت می باید و تصمیمات آن با اکثریت حداقل دوسوم آرای اعضای حاضر معتبر است . شورا معمولاً هر دو هفته یکبار در محل فرهنگستان تشکیل جلسه می دهد.

در حال حاضر اعضاء پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی عبارتند از : دکتر حسن انوری ، دکتر نصرالله پورجوادی ، دکتر یدالله ثمره ، دکتر غلامعلی حداد عادل ، استاد بهاءالدین خرمشاهی ، دکتر محمد دبیرمقدم ، دکتر حسن رضایی باغ بیدی ، دکتر علی رواقی ، استاد اسماعیل سعادت ، استاد احمد سمیعی گیلانی ، دکتر علی اشرف صادقی ، دکتر محمود عابدی ، استاد کامران فانی ، دکتر بدرالزمان قریب ، دکتر فتح الله مجتبایی ، دکتر مهدی محقق ، استاد هوشنگ مرادی کرمانی ، دکتر حسین معصومی همدانی ، دکتر محمدعلی موحد ، استاد ابوالحسن نجفی ، دکتر سلیم نیساری و دکتر محمدجعفر یا حقی . اعضای غیر ایرانی شورای فرهنگستان دکتر داد خدا سیم الدین از تاجیکستان و دکتر محمدحسین یمین از کشور افغانستان هستند . در چند سال اخیر استادان، سیدمحمد محیط طباطبایی ، دکتر محمدتقی دانش پژوه ، احمد آرام ، دکتر محمد تفضلی ، دکتر مصطفی مقربی ، دکتر جواد حدیدی ، دکتر قیصر امین پور ، دکتر حمید فرزام ، دکتر محمد خوانساری ، دکتر عبدالقادر منیازوف ، عبدالحمید آیتی ، دکتر حسن حبیبی ، دکتر بهمن سرکاراتی ، دکتر محمدجان شکوری از اعضاء پیوسته انجمن چهره در نقاب خاک کشیده اند .

انشاءالله در شماره آتی این مجموعه نوشتار نکاتی تکمیلی درباره فرهنگستان زبان و ادب فارسی بیان خواهد شد.

پژمان ضیاییان

 منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.3.11

پیشرفت در خواندن

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *