انقلاب فرهنگی - 10
اصلی ترین و عمده ترین وظیفهو اختیار این شورا در بند سیاست گذاری و تعیین ضوابط کلی و عمومی در امر تبلیغات شهری در چارچوب اصول و موازین بدین قرار ذکر شده است : مراعات جهات شرعی و مقررات قانونی / توجه به معانی تبلیغ و اصول ارتباطی و رعایت اصول زیبایی شناختی و توجه به خصایص هنری اسلامی و ملی / لحاظ مسایل فرهنگی و سیاسی کشور و ویژگیهای فرهنگی مناطق / اجتناب از مداهنه و چاپلوسی / استهزاء و عیب جوبی و پرهیز از افراط و تفریط / تکرار غیر لازم و ابتذال در تبلیغ . بی شک به لحاظ تصمیماتی که شورای فرهنگی عمومی در جلسات خود اتخاذ می کند ، مصوبات شورای فرهنگ عمومی به دلیل ماهیت و مخاطب گسترده ترین سطح در جامعه را پوشش می دهد . امیدوارم در فرصت هایی که این مجموعه مقالات ایجاد می کند بتوانم درباره شوراهای حوزه عملکرد شورای فرهنگ عمومی باز هم سخن بگویم.
خاطر خوانندگان این ستون هست که شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیمات خود را در قالب مصوبات شورای عالی ابلاغ کرده و لازم اجرا می نماید . نگاهی به چند مصوبه این شورای عالی در چند ماه اخیر خالی از فایده نیست .
مصوبه شماره 672 جلسه هشتم اردیبهشت ماه امسال ، تحت عنوان «مواد 4 و 5 آیین نامه جامع مدیریت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی پژوهشی و فناوری» ، شرایط عمومی انتصابِ رییسِ موسسه از میان اشخاص تابع اقلیت های دینی مطرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را به وزارت علوم / وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ می کند و طی آن اعتقاد به انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ایران / اعتقاد به قانون اساسی و التزام عملی به ولایت مطلقه فقیه / برخورداری از حسن شهرت اخلاقی و وجاهت علمی و آشنا بودن با اداره موسسه / عدم وابستگی به احزاب و گروه های غیرقانونی / عدم تجاهر به نقض احکام اسلامی در انظار عمومی / حائز بودن سایر شرایط مندرج در بند الف این ماده در چارچوب های دینی خود را شروط انتصاب رییس موسسه می داند .
در مصوبه ای دیگر که به تاریخ بیست و دوم اردیبهشت امسال در جلسه شماره 763 شورای عالی انقلاب فرهنگی به نتیجه رسیده است ، پیرامون تشکیل هیات عالی تجدیدنظر آمده است «در اجرای حکم تبصره ماده واحد مصوبه جلسه 630 مورخ 12/6/1387 شورای عالی انقلاب فرهنگی و به منظور تجدیدنظر نسبت به آراء و تصمیمات نهایی هیات های امناء ، انتظامی اساتید ، انضباطی دانشجویان و همچنین آراء و تصمیمات درخصوص بازنشستگی ، ارتقاء ، آزمون ها ، ارزیابی و پذیرش علمی ، بورس دانشجویان و فرصت های مطالعاتی و نظایر آن که صرفاً در رابطه با امور و شئون تخصصی علمی ، آموزشی و پژوهشی صادر گردیده و نیز نظارت بر نحوه رسیدگی در هیات ها و کمیته های مذکور ، هیات عالی تجدیدنظر در هر یک از وزارتین بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و علوم ، تحقیقات و فناوری که از این پس در این مصوبه به اختصار «وزارتین» نامیده می شود و دانشگاه آزاد اسلامی به صورت جداگانه و با ترکیب ذیل تشکیل می شود . این مصوبه آنگاه از اعضاء کمیته نام می برد و نحوه برگزاری جلسات را ذکر می نماید .
اما یکی از مصوبات این شورا که با عکس العمل مخالفان روبرو شده و ابعاد آن به جراید نیز کشیده شد مصوبه ای بود که با نام «تفویض صلاحیت انتخاب رؤسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به کمیته منتخب شورای عالی انقلاب فرهنگی» صادر شد . این مصوبه در جلسه شماره 764 مورخ پنجم خردادماه امسال به مراجع ذیربط ابلاغ گردیده و اجرای آن را خواستار شدند . در این ابلاغیه آمده است :
ماده واحده : به منظور تسهیل در فرآیند انتخاب روسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی وظیفه تایید روسای مزبور مطابق بند (ب) ماده 74 ، آیین نامه جامع مدیریت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ، پژوهشی و فناوری ، از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به کمیته ای با ترکیب ذیل واگذار می شود :
1- رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها / 2- وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری / 3- وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی / 4- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی / 5- رییس هیات نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی .
تبصره یک – در موارد تایید انتخاب روسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی موضوع قسمت اول بند (ی) اصلاحی مصوبه 2/8/1391 اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی ، رییس دانشگاه آزاد اسلامی با حق رای در جلسات مربوطه حضور خواهد داشت.
تبصره دو – مصوبات و تصمیمات کمیته بنا به اجماع نظر اعضاء وضع و اتخاذ می گردد . در موارد عدم اجماع اعضای کمیته ، آن مورد به شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اتخاذ تصمیم نهایی ارجاع خواهد شد.
تبصره سه – مصوبات این کمیته توسط دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، حسب مورد به وزرای ذیربط و رییس دانشگاه آزاد اسلامی برای صدور حکم رییس دانشگاه ابلاغ می شود . تبصره چهار – نحوه تشکیل جلسات کمیته و انتخاب رییس آن در اولین جلسه کمیته ، تعیین و انجام می شود.
پس از رسانه ای شدن این مصوبه ، رییس سازمان بسیج اساتید در گفت و گو با یکی از جراید ، ضمن بیان اینکه ، واگذاری تعیین ریاست دانشگاه ها از شورای عالی انقلاب فرهنگی به یک کمیته چند نفره سبب کاهش بیشتر شتاب علمی است ، گفت : بحث علم و فن آوری مبنای قدرت کشورهاست و دلیل اینکه ما در دهه اخیر به شیب علمی قابل قبولی دست یافته ایم این بود که ستادی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی این بخش را تحت نظر رهبر معظم انقلاب به خوبی پیگیری می کرد ولی در دو سال اخیر به دلیل دخالت های جریان سیاسی در مدیریت دانشگاه ها کاهش شتاب علمی را شاهد هستیم . سهراب صلاحی افزوده : اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی افراد صاحب نظری هستند و اگر این اعضا به برخی افراد برای ریاست دانشگاه ها رای نمی دهند ، حتما استدلال هایی دارند . حسین کچویان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ، درباره طرح واگذاری تعیین روسای دانشگاه ها به دولت گفت با توجه به تاکیدات امام خمینی (ره) نسبت به وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی و حساسیت رهبر معظم انقلاب ، باید همه مدیران فرهنگی کشور از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین شوند و حتی در قانون مدیریت خدمات کشوری هم این موضوع آمده است . بنابراین تغییر این روند دارای مشکل است . اگر اختیار شورای عالی انقلاب فرهنگی به دولت واگذار شود . بخش مهمی از تاثیری که شورا در دانشگاه ها داشت منتفی می شود که این اتفاق به نفع دانشگاه ها نیست .
پژمان ضیائیان
منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.50.25