انقلاب فرهنگی - 12
از جمله وظایف رییس فرهنگستان ، پیشنهاد سازمان اداری ، بودجه و حساب های سالانه به هیات امنا / پیشنهاد عضویت فرهنگستان در مجامع بین المللی / انتخاب رؤسای گروه های تخصصی / پیشنهاد افراد به عنوان اعضای وابسته ، پیوسته و یا افتخاری فرهنگستان / پیگیری و نظارت بر حسن اجرای تصمیمات مجمع عمومی و شورای تخصصی / دعوت از اعضای هیات امنا ، مجمع عمومی و شورای تخصصی برای تشکیل جلسات است . به انتخاب و حکم رییس فرهنگستان ، دبیر فرهنگستان منصوب می شود ، تا کلیه امور دبیرخانه ، اعم از اداری و مالی / تامین کارکنان مورد نیاز فرهنگستان و سایر اموری که از طرف هیئت امناء ، مجمع عمومی ، شورای تخصصی و ریاست فرهنگستان به وی محول می شود ، مدیریت کند.
فرهنگستان هنر برای دقت در امور و سپردن کارهای مختلف هنری به کارشناسان و صاحب نظران ، در ساختار تشکیلاتی خود گروه های تخصصی را پیش بینی کرده است که شامل گروه نمایش و ادبیات نمایشی / گروه موسیقی / گروه معماری و شهرسازی / گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی / گروه هنرهای تجسمی / گروه سینما / گروه چند رسانه ای می شوند . هر گروه تخصصی متشکل از تعدادی عضو پیوسته یا وابسته و هنرمندان خبره است که با توجه به نوع تخصص ایشان توسط رییس فرهنگستان برای عضویت در گروه انتخاب شده اند . هر گروه تخصصی رییسی خواهد داشت که توسط رییس فرهنگستان منصوب می شود . وظیفه گروه ، تنظیم برنامه های پژوهشی ، تدوین آیین نامه ها و دیگر موضوعات مرتبط با گروه است.
***
پس از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی – که بعد از چندی به شورای عالی انقلاب فرهنگی تبدیل شد – در جلسه مورخ 16/5/1359 این ستاد مصوبه ای به امضاء رسید که حکایت از شکل گیری تشکیلاتی با نام جهاد دانشگاهی داشت . در این مصوبه وظایف و اختیارات خاصی برای این نهاد در حوزه دانشگاه ها تعریف شده بود . در تاریخ 11/9/1365 ، اساسنامه جهاد دانشگاهی مورد تجدیدنظر قرار گرفت و با حذف وظیفه مشارکت در مدیریت اداره دانشگاه ها بر انجام فعالیت های فرهنگی و تحقیقاتی به منظور اسلامی شدن دانشگاه ها تاکید گردید . شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنایت به شرایط وقت دانشگاه ها در تاریخ 22/8/1369 مصوبه ای دیگر برای این نهاد تصویب کرد که طی آن جهاد دانشگاهی به عنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی خدماتی کشور معرفی و محل استقرار آن بیرون از دانشگاه تعریف شد . در این مصوبه دو وظیفه عمده که انجام تحقیقات علمی و فعالیت های فرهنگی بود بر عهده این نهاد گذاشته شد . در اساسنامه تصویبی در شورای عالی انقلاب فرهنگی ؛ جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی که دارای شخصیت مستقل از لحاظ اداری ، استخدامی و مالی بوده و تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیات امنای جهاددانشگاهی می رسد . اهداف تعریف شده برای این مجموعه ، گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه تتبع و استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خود اتکایی / توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه و دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی به خصوص برای نسل جوان / گسترش طرحهای کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش . برای نیل به این اهداف ، وظایف کلی جهاد عبارت است از : تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی و برنامه ریزی فرهنگی و تربیتی و ایجاد آمادگی فکری و مکتبی در قشر جوان به خصوص دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان به منظور مقابله با غرب زدگی و انحرافات فرهنگی در چارچوب سیاست های فرهنگی کشور / ایجاد تشکیلات مناسب به منظور تالیف ، ترجمه و انتشار کتب ، نشریات ، نتایج تحقیقات و مقالات علمی ، فرهنگی و تولید مواد کمک آموزشی / انجام دادن تحقیقات توسعه ای و کاربردی / پیگیری طرح های تحقیقاتی جهاد تا پایان مرحله نیمه صنعتی و صنعتی / ارائه خدمات علمی و فنی در زمینه های مختلف و مورد نیاز جامعه / حمایت ، تشویق و جذب دانشجویان و پژوهشگران جوان و مستعد و برنامه ریزی و ایجاد شرایط و امکانات لازم به منظور فراهم آوردن زمینه فعالیت های علمی و پژوهشی آنان بر مبنای شناخت مشکلات واقعی / اجرای دوره های رسمی آموزش های علمی ، کاربردی مطابق ضوابط و مقررات آموزش عالی کشور / ایجاد تشکیلات آموزشی و تحقیقاتی مطرح شده در بندهای این ماده بر اساس قوانین و مقررات آموزش عالی .
جهاد دانشگاهی در تشکیلات اداری خود دارای سه رکن است که عبارتند از هیات امناء ، شورای علمی و رییس جهاد دانشگاهی . در حال حاضر آقایان حمیدرضا طیبی ، محمد محمدیان ، محمدباقر نوبخت ، محمد فرهادی ، سیدحسن قاضی زاده هاشمی ، محمدرضا مخبر دزفولی ، عبدالحسین شاهوردی ، سعید قاضی مغربی و قادر آشنا به عنوان اعضاء هیات امنا فعالیت دارند . در این ترکیب ، چهار عضو از جهاد دانشگاهی ، چهار نماینده از دولت و یک نماینده از دفتر مقام معظم رهبری حضور دارند . این ترکیب معمولاً تابع تغییرات سیاسی و تغییرات دولت است و با روی کارآمدن هر دولت عموماً این ترکیب دستخوش تغییراتی اساسی می گردد . آقای حمیدرضا طیبی به عنوان رییس جهاد دانشگاهی ، رییس هیات امنا نیز شناخته می شود . جهاد دانشگاهی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت می کند و رییس آن به عنوان بالاترین مقام اجرایی از میان افراد پیشنهاد شده از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای مدت سه سال انتخاب می شود . در ماده نهم اساسنامه جهاد دانشگاهی آمده است ، به منظور تعیین خط مشی و نظارت بر فعالیت های علمی ، پژوهشی و فرهنگی ، شورای علمی جهاد دانشگاهی تشکیل می شود . اعضای شورای علمی عبارتند از : رییس ، معاون آموزشی ، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی ، دو نفر از صاحب نظران فرهنگی به انتخاب رییس جهاد ، سه نفر از اعضاء هیات علمی و پژوهشی ارشد جهاد دانشگاهی به پیشنهاد گروه های علمی ، دو نفر از مسئولین مراکز پژوهشی و فرهنگی وابسته به جهاد دانشگاهی به انتخاب رییس جهاد . این شورا وظیفه دارد ، درخصوص سیاست های تفصیلی و اولویت های پژوهشی ، آموزشی ، فرهنگی و انتشاراتی تعیین سیاست کند . همچنین نظارت بر نحوه برگزاری دوره های آموزش علمی – کاربردی / نظارت بر نحوه تعیین هزینه های تحصیلی (بورس) و فرصت های مطالعاتی / تصویب آیین نامه های چاپ و نشر کتاب ، مجلات و مقالات علمی و فرهنگی / تصویب مقررات عقد قرارداد ، اجرا و به کارگیری نتایج طرحهای تحقیقاتی خدماتی / اظهارنظر در مورد گزارش عملکرد سالانه جهاد دانشگاهی / بررسی و اظهارنظر درباره مقررات استخدام و ارزشیابی اعضاء هیات علمی / تصویب ضوابط نحوه فعالیت های مراکز فرهنگی جهاد دانشگاهی از دیگر وظایف تعیین شده برای شورای علمی جهاد دانشگاهی است.
پژمان ضیائیان
منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.60.11