دارای 39 واحد است که 14 واحد آن در تهران و بقیه در مراکز دانشگاهی شهرستان ها استقرار دارند . همچنین تعداد یازده پژوهشکده ، هفت سازمان و مرکز و 9 موسسه و شرکت تحت پوشش این نهاد فعالیت می نماید . جهاد دانشگاهی در راستای اهداف خود در سال 1372 اقدام به تاسیس موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی به عنوان یک موسسه غیرانتفاعی از نوع دوم نمود و چند شعبه در چند شهر کشور راه اندازی نموده است . موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی در تهران پس از ارتقای کیفی و کمی به دانشگاهی غیر دولتی غیر انتفاعی علم و فرهنگ ارتقاء یافت . در یزد هم شعبه این موسسه در قالب دانشگاه غیر دولتی غیر انتفاعی علم و هنر ارتقاء وضعیت پیدا کرده است.

جهاد دانشگاهی با درک مسایل و مشکلات فارغ التحصیلان دانشگاهی و به منظور بهره گیری از توانایی های بالقوه آنان برای ایجاد زمینه های اشتغال قشر تحصیلکرده ، فعالیت ها و برنامه های علمی ، پژوهشی و اطلاع رسانی خود را در زمینه اشتغال در سال 1377 آغاز کرد و در سال 1379 با توسعه فعالیت ها سازمان همیاری اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاه ها را تاسیس نمود که در چهار حوزه آموزشی ، پژوهشی ، اطلاع رسانی و امور اجرایی فعالیت می نماید . جهاد دانشگاهی از محدود نهادهای کشور است که دو خبرگزاری در عرصه خبررسانی در اختیار دارد ، که عبارتند از خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) به عنوان یگانه ترین خبرگزاری قرآنی جهان اسلام و خبرگزاری دانشجویان ایران که (ایسنا) نام دارد.

درخصوص منابع اعتبارات جهاد دانشگاهی در ماده سیزده اساسنامه جهاد چنین آمده است : منابع اعتباری جهاد دانشگاهی عبارتند از : اعتباراتی که همه ساله در ردیفی مجزا در بودجه دولت منظور و تصویب می شود / کمکهای بلاعوض بنیاد مستضعفان و سازمان حج ، اوقاف و امور خیریه / وجوهی که جهاد دانشگاهی بابت ارائه خدمات ، اجرای طرحها برای سازمان ها ، اشخاص حقوقی و حقیقی ، فروش تولیدات موسسات وابسته و تجاری کردن تحقیقات تحصیل می کند / سایر کمکها و هدایای نقدی و غیرنقدی .

درباره شاکله جهاد دانشگاهی به نکاتی که اشاره شد بسنده می کنم و موضوع مطالب خود را به سمت یکی دیگر از انجمن های تشکیل شده از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی می کشانم .

انجمن آثار و مفاخر فرهنگی که در گذشته «انجمن آثار ملی» نام داشت در پاییز سال 1301 هجری شمسی به همت گروهی از رجال دانشور و علاقه مند به آثار تاریخی و حفظ آن بر اساس اساسنامه ای در چهارده ماده و با هدف «ازدیار علاقه عامه به آثار قدیم تاریخی و علمی و صنعتی ایران و به منظور نگاهداری صنایع مستظرفه و صنایع دستی و حفظ سبک و شیوه قدیم آنها » تاسیس شد .

انجمن آثار ملی پس از استقرار در خانۀ قدیمی و بزرگِ حسین پاشاخان فعالیت خود را آغاز کرد . عمده ترین کارهای انجام شده توسط انجمن تا سال پیروزی انقلاب اسلامی عبارت بودند از : ساخت آرامگاه برای بزرگان ، نامور ایران چون فردوسی ، ابن سینا ، سعدی ، نادرشاه ، خیام ، شیخ عطار ، کمال الملک ، باباطاهر ، صائب تبریزی ، شیخ روز بهان ، سیبویه ، شیخ ابوالحسن خرقانی ، شاه شجاع ، ابن یمین ، ابوالحسن بیهقی ، اوحدی مراغه ای / احداث بنای معظمی در گورستان تاریخی سرخاب تبریز / طبع و نشر آثار بزرگان ایران و کتاب های مربوط به جغرافیای تاریخی شهرهای ایران و باستان شناسی / ساخت مجسمه های نشسته فردوسی (باغ طوس) نشسته فردوسی (هدیه به دولت ایتالیا) نادرشاه (باغ نادری) نیمه تنه خیام (نیشابور) نشسته خیام (پارک لاله تهران) ایستاده فردوسی (میدان فردوسی تهران) نیم تنه کمال الملک (آرامگاه در نیشابور) نیمه تنه نادر (موزه نادری) امیرکبیر (ایتالیا) یعقوب لیث (زابل) بوعلی سینا (مشهد) سعدی (شیراز) فرشته عدالت (کاخ دادگستری) . این آثار ارزشمند تمامی توسط زنده یاد استاد ابوالحسن صدیقی ساخته شد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ایجاد بستر مناسب دینی وفرهنگی مبتنی بر تعالیم اسلام ، شورای عالی انقلاب فرهنگی ، اساسنامه جدید «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» را در سال 1366 و متمم آن را در سال 1373 هجری شمسی از تصویب گذراند . در این اساسنامه هدف از تشکیل انجمن «معرفی و بزرگداشت عالمان و متفکران عرضه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران ، احیا و انتشار آثار ارزنده آنان و همچنین معرفی آثار فرهنگ و تمدن ایران و اسلام و نقش و سهم ایرانیان در اعتلا و ارتقای آن» ذکر شده است .

برای دستیابی به اهداف انجمن ، در ماده دو رئوس وظایف بدین قرار آمده است :

تهیه و انتشار زندگینامه عالمان و متفکرانی که در اعتلای فرهنگ و تمدن اسلام و ایران منشاء اثر بوده اند و نیز احیای آثار آنان / برگزاری مجامع تحقیقی و برپایی مراسم بزرگداشت و کمک به ساختن بناهای یادبود و امثال آن و مشارکت موثر در سمینارها ، مجامع و نمایشگاه های فرهنگی مهم ایران و جهان / تجلیل ، تشویق و حمایت از پدیدآورندگان آثار فرهنگی و علمی ارزنده و همکاری در امر انتخاب کتاب های برگزیده سال / مبادله اطلاعات و همکاری با موسسات فرهنگی و کتابخانه های داخل و خارج کشور در زمینه تهیه و تکمیل فهرست مجموعه های نفیس فرهنگی و هنری و کتاب ها و نسخ خطی و تلاش در نشر این کتاب ها و نسخ و تشویق و ترغیب به تحقیق در آثار ارزنده اسلام و ایران / معرفی تاریخ فرهنگ اسلامی در ایران به ویژه سهم ایرانیان در خدمت به اسلام و تمدن اسلامی و میراث اسلام در ایران .

در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی سه رکن تشکیلاتی وجود دارد که شامل هیات امنا / هیات مدیره و مجمع عمومی است . اعضاء هیات امنا را ، رییس جمهور ، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، وزیر فرهنگ و آموزش عالی ، سه نفر از استادان و شخصیت های دانشگاهی (به معرفی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی ) سه نفر از علما و شخصیت های فرهنگی و هنری کشور (به معرفی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی) تشکیل می دهند .

برای هیات امنا وظیفه ، تصویب سیاست ها و خط مشی های انجمن / تصویب تشکیل شعب انجمن در هر استان یا خارج از کشور و تایید هیات امنای هر کدام / تصویب اعضای هیات مدیره و رییس انجمن ، پیش بینی شده است . حضرت حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی ریاست جمهور ، دکتر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، دکتر محمد فرهادی وزیر فرهنگ و آموزش عالی به عنوان اعضاء حقوقی ، دکتر علی اکبر ولایتی ، دکتر محمدرضا مخبر دزفولی ، دکتر سید صدرالدین شریعتی ، دکتر غلامعلی حداد عادل ، دکتر محمد سرفراز ، مهندس مصطفی میرسلیم به عنوان عضو حقیقی ، هیات امنای فعلی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران را تشکیل می دهند .

پژمان ضیائیان

منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.6.21

بازگشت

ارتباط با ما

  • تلفن: 90 777 888 21 98+
  • فکس: 91 777 888 21 98+
  • ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • موبایل: 11 11 145 912 98+
شیراز (دفتر مرکزی) :

پل باغ صفا ، مجتمع پژهان ، طبقه 6 واحد 13

تهران :

منطقه 22، ضلع شمالی دریاچه خلیج فارس(چیتگر)، برج های آرتمیس، برج T2 غربی، واحد 1904

فرودگاه امام خمینی (ره) :

شهرک فرودگاهی امام خمینی، هتل رکسان

کیش :

جزیره کیش، مجتمع رویامال، واحد 304

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

            

 

 

Top