انقلاب فرهنگی - 15

وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری / معاونان آموزشی و پژوهشی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری / رییس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران / رییس سازمان سنجش آموزش کشور / دبیر شورای گسترش آموزش عالی / دبیر شورای هدایت استعدادهای درخشان در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی / رییس دانشگاه آزاد اسلامی / سه نفر از اعضاء هیات علمی دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی به پیشنهاد وزیر علوم و تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر شورا که به پیشنهاد معاون آموزشی که [نایب رییس شوراست] و تایید وزیر انتخاب می شود.

به لحاظ اهمیت موضوع ، مراکز مرتبط با استعدادهای درخشان ، شوراهای ویژه ای را در همین مسئله سازماندهی کرده و نتایج آن را به شورای اصلی هدایت استعدادها ارائه می کنند . وزارتین علوم / بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی از جمله مراکز دارای شورای ویژه استعدادهای درخشان هستند . در بررسی عملکرد این شورا ، تعداد قابل توجهی مصوبه و آیین نامه در مباحث تسهیلات آموزشی و پژوهشی / کمک هزینه و بورس تحصیلی / برگزیدگان علمی مسابقات / پذیرش دانشجو / و... دیده می شود . انجام طرحهای پژوهشی نیز رد زمره فعالیت های این شورا قرار دارد.

دوباره به سر خط اولیه مباحث خود باز می گردیم و نگاهی به یکی دیگر از مجموعه هایی می اندازیم که شاکله و شالوده اولیه آن در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی ریخته شده و نشو و نما کرده است و آن شورای عالی جوانان است . اساسنامه این شورا در مردادماه سال هفتاد و یک به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و در جلسات بعد ، اصلاحاتی درباره برخی مواد به ویژه اعضای جدید شورای عالی جوانان مصوب گردید . در ماده یک این اساسنامه لزوم تشکیل شورای عالی جوانان را چنین برشمرده اند : نظر به اهمیت و ضرورت اهتمام به امور جوانان به ویژه با توجه به میانگین سنی پایین جامعه انقلابی ایران و نقش ارزنده جوانان فعال و امیدوار ، پرنشاط و شاداب ، خلاق و مبتکر در جهت ارتقای مادی و معنوی کشور و نسبتی که سرنوشت نسل با سرنوشت جامعه دارد و همچنین با عنایت به ویژگی ها و مقتضیاتی از قبیل نوگرایی ، آرمان خواهی ، تشخص طلبی و هویت جویی و عشق به زیبایی در عین تمایل به فهم استدلالی و عقلی ، استقلال طلبی و ورود جدید به صحنه های حیات اجتماعی ، آمادگی برای پذیرش و مسئولیت و میل به آن ، نیاز به ابراز شخصیت ، علاقه به تفریح ، نشاط و کنجکاوی بیشتر در امور ، غلیان احساسات و فوران نیروهای متراکم روحی و جسمی که معمولاً ظهور ، غلبه و تشدید آن در سنین نوجوانی و جوانی است ، شورای عالی جوانان با اهداف و وظایف تدوین شده ، تشکیل می شود.

ایده اولیه این شورا که زیر نظر رییس جمهور اداره می شود ، توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح می شود و پس از موافقت در شورای عالی انقلاب فرهنگی کارخود را آغاز می کند . در سال هفتاد و شش این شورا به مرکز ملی جوانان تغییر نام می دهد و در سال هفتاد و نه بر اساس قانون سوم توسعه به سازمان ملی جوانان نام گذاری می شود . به موجب مصوبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال هشتاد و نه سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی با ادغام در یکدیگر ، تبدیل به وزارت ورزش و جوانان می شود . در درون این وزارتخانه هنوز ردپایی از دو شورای قبلی [شورای عالی ورزش و شورای عالی جوانان] وجود دارد . مسئولیت برگزاری جلسات و پیگیری تصمیمات و مصوبات آن دو شورا هم اینک به عهده وزیر ورزش و جوانان قرار گرفته است.

اهدافی که در اساسنامه شورای عالی جوانان برای این تشکیلات تعریف شده است عبارتند از : رشد متعالی و همه جانبه شخصیت جوانان بر اساس اصول ، اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی / تامین نیازهای فکری و اجتماعی ، جسمی ، روحی و تلطیف و هدایت عواطف و احساسات جوانان / فراهم کردن زمینه های مشارکت جوانان در عرصه های مختلف اجتماعی ، فرهنگی ، سیاسی ، اقتصادی و مدیریتی کشور / حفظ و تقویت نشاط و شادابی جوانان در جهت عظمت و سربلندی ایران اسلامی .

شورای عالی جوانان به ریاست رییس جمهور و در غیابشان به ریاست معاون اول رییس جمهور تشکیل می شود و اعضای آن شامل : وزیر آموزش و پرورش / وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری / وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی / وزیر تعاون ، کار و امور اجتماعی / وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی / وزیر کشور / رییس سازمان صدا و سیما / وزیر ورزش و جوانان / معاونت رییس جمهور در امور زنان و خانواده / رییس سازمان تبلیغات اسلامی / فرمانده نیروی مقاومت بسیج / رییس دانشگاه آزاد اسلامی / رییس جهاد دانشگاهی / رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی / رییس جمعیت هلال احمر / وزیر دادگستری / رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به همراه چهارنفر از زنان و مردان صاحب نظر و متعهد می گردند که برای یک دوره سه ساله به عضویت شورا در می آیند . دبیر این شورا که توسط رییس جمهورانتخاب می شود در جلسات هیات دولت هم شرکت می کند . گرچه بررسی سوابق نشان می دهد که در ادوار گذشته توجه قابل اعتنایی به این شورا نشده و جلسات آن در جدول زمانی خاصی شکل نگرفته است ، نگاه موشکافانه به وظایفی که در اساسنامه برای این شورا تعیین شده حکایت از اهمیت تصمیمات این شورا در حوزه کلان مملکتی به ویژه گروه جوانان دارد . بررسی نقش و عملکرد نهادها و سازمان هایی که در امور جوانان مسئولیت دارند / ایجاد هماهنگی بین دستگاه هایی که وظایف آن ها به نحوی با مسایل جوانان مربوط می شود / مطالعه و تدوین شیوه های بهتر آشنا کردن جوانان با حقایق و معارف و تاریخ و تمدن اسلامی و ایران / کمک به فراهم آوردن زمینه داوری صحیح و منطقی نسل جوان نسبت به تمدن و فرهنگ غرب و تفکیک جنبه های مثبت و منفی آن از یکدیگر / پشتیبانی از تحقیقات در مورد خصوصیات روحی ، اخلاقی ، فکری ، عاطفی جوانان و اهتمام در بهره گیری از آنها در برنامه های جوانان / معرفی شخصیت های متعالی برای زندگی انسان و به خصوص نسل جوان / مساعدت در جهت ایجاد و توسعه کانون ها و مراکز اجتماعی و فعالیت خلاق جوانان / مطالعه و بررسی زمینه های مناسب برای اشتغال و ازدواج جوانان / تعیین اهداف ، سیاست ها و و خط مشی مربوط به امور فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی جوانان و تدوین راه کارهای مناسب ، از جمله اهم وظایف تعریف شده برای این شورا می باشد .

همانگونه که اشاره شد عملکرد این شورا در مقایسه با دیگر شوراهای ، تحت برنامه ریزی شورای عالی انقلاب فرهنگی ، از اقبال و اهمیت لازم برخورداری نداشته و شکل اجرایی آن نیز پایدار و مدون نیست . تغییرات روی داده در حوزه نظارتی این شورا نیز مزید بر علت این سکون شده است . امید است این شورا که قدمتی بیست و چند ساله دارد بتواند هماهنگ با انتظارات جامعه به ایفای نقش خود بپردازد.

 

 پژمان ضیائیان

منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.7.12

بازگشت

ارتباط با ما

  • تلفن: 90 777 888 21 98+
  • فکس: 91 777 888 21 98+
  • ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • موبایل: 11 11 145 912 98+
شیراز (دفتر مرکزی) :

پل باغ صفا ، مجتمع پژهان ، طبقه 6 واحد 13

تهران :

منطقه 22، ضلع شمالی دریاچه خلیج فارس(چیتگر)، برج های آرتمیس، برج T2 غربی، واحد 1904

فرودگاه امام خمینی (ره) :

شهرک فرودگاهی امام خمینی، هتل رکسان

کیش :

جزیره کیش، مجتمع رویامال، واحد 304

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

            

 

 

Top